Landverovertje

Bijna verslikte ik mij in het vers gezette Italiaanse kopje koffie. Het was zaterdagochtend en ik las de Volkskrant aan de grote keukentafel. Ik was al geen Trump liefhebber en de tekst ‘Trump wil Groenland van Denemarken kopen’, bevestigde voor mij wederom de zeer foute keuze van een groot deel van de VS bevolking. Eigenlijk was het item heel lachwekkend, alleen ook arrogant, agressief en triest. Want Groenland stond namelijk niet te koop. Ik had nergens een advertentie of bordje ‘te koop’ gezien.

De Deense premier hoopte nog tegen beter weten in dat het niet serieus bedoeld was. Een soort van aprilgrap in het verkeerde seizoen. Dit bleek niet het geval. Ik vroeg mij af, wat mij zo triggerde. Ik besefte dat vooral de hebberigheid en botheid mij raakte. De reden van zijn wens tot aankoop van Groenland zou ook een politieke daad zijn, omdat China misschien teveel invloed zou krijgen. Uiteindelijk bleek het hem vooral om de grondstoffen te doen, die steeds makkelijker te delven zijn in verband met het verdwijnen van de ijskap. Hoe dom kun je zijn. Er is een mega probleem door het verdwijnen van al het ijs, ten gevolge van de klimaatverandering en D.Trump ziet vooral kansen om nog makkelijker aan grondstoffen te komen.

Vroeger speelden we landverovertje en cowboytje. Eigenlijk heel erg foute en agressieve spelvormen om te spelen dat je elkaar uitmoord (cowboys tegen indianen) en elkaars land inpikt, door met een mesje in de grond te gooien en vervolgens een lijn in jouw voordeel te trekken.’ Misschien helpt dit spelen juist om agressie op latere leeftijd te kunnen beteugelen’, bedacht ik mij. Een briljant idee werd geboren, want elke keer als een land bepaalde bezitsdrang voelt opkomen, wordt er op wisselende terreinen landverovertje gespeeld, of wordt afgesproken om met speelgoedwapens je macht te mogen laten zien. Booming voor de speelgoedindustrie, waardoor de wapenindustrie hierin kan overgaan.

Zelf ben ik ook niet geheel vrij van bezitsdrang. Ik was bezig om de fundering voor een overkapping in de tuin te maken. Dit zou een soort van buitenkeuken worden en opeens vond ik het te klein. De breedte stond al lekker robuust vast met ruim vier meter. De diepte vond ik op de afgesproken 2,5 mtr maar behelpen en zag mijzelf nog een ferme stap verder nemen om daar op die fantastische 4,5 mtr de piketpaaltjes in de grond te slaan. Hier was het goed. Ik maakte de gaten in de grond en stortte beton.

24 uur later; ik leg het artikel over Trump aan de kant en ga de tuin in om het beton eruit te wrikken, grond en gras terug aan de aarde te geven en deed ( hiermee) een stap terug naar de afgesproken 2,5 mtr. Leverde Trump indirect ook nog een bijdrage aan mijn bewustwording om niet steeds meer te willen. En Trump zelf? Die heeft zijn geplande bezoek met Denemarken afgezegd, omdat dit land weigerde om Groenland te verkopen.

Luistertip:Killing in the name, Rage against the machine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s