Leeftijdsfase vragen

Liggend op de bank overwoog ik of ik iets voor mijn naasten kon betekenen mbt levensfase vraagstukken. Naast mijn coachervaring in helpen te switchen in denken vanuit beperkende overtuigingen naar mogelijkheden, wilde ik mij ook gaan toeleggen om mensen te ondersteunen bij hun leeftijd en de daarbij behorende leeftijdsfase gebonden vragen.

Uiteraard moest ik dan wel, vond ikzelf, mijn leeftijd helemaal en in alle facetten en donkere uithoeken van de geest geaccepteerd hebben. Voorlopig leek dat nog een brug te ver, vergelijkbaar met het lopen van een halve marathon, of het beklimmen van de Mont Ventoux. Behoorlijk zwaar en met geduld,  juiste instelling en training wel te doen.
Mijn idee was om op mijn zestigste verjaardag, de ‘D day’ waarop de zes met donderend geraas naar beneden was komen rollen, met mijn selecte verjaardagsgezelschap de levensfasen onder het genot van een kwaliteitswijntje even bemoedigend door te nemen. Het werd een betoog voor een groot gezelschap, omdat er stiekem een compleet dorpshuisfeest, inclusief dorpsomroeper voor mij was georganiseerd. Mijn fantasie over een kringgesprek over dit onderwerp, ging dus niet door.
Dit woord was plotseling weer naar boven gekomen. Mijn moeder had soms van die kringgesprekken georganiseerd vanuit de vrouwenvereniging van de kerk en als zij dan aan de beurt was om als voorzitter een thema in te brengen en te begeleiden voor al die vrouwen in zeventiger jaren bloemetjes jurken en gepermanente hoofden, was ze al weken van te voren heel erg zenuwachtig en hoofdpijn gevoelig. Ik denk dat ik toen al besloten had dat ik dit anders wilde gaan doen en dat het ook leuk mag zijn om gespreksleider te zijn.
Ik dook alvast in de literatuur en zag een helder overzicht:
De twintigers die allerlei plannen hebben en ook de druk voelen om keuzes te maken, waarbij vermoeidheid, besluiteloosheid en angsten vaak op de voorgrond staan.
De dertigers waarbij de ‘is dit het nu’ vraag vaker naar boven komt, vermengd met twijfels over loopbaan koers en de ‘ik moet me toch settelen’ druk steeds meer wordt ervaren, omdat de meerderheid dit doet. Vermoeidheid, prikkelbaarheid en slaapproblemen worden in deze fase vaak ervaren.
De veertigers die steeds meer een beperkte keuzevrijheid gaan ervaren en jawel hoor, daar is ie weer terug; Het ‘is dit het nu’ gevoel van de dertigers is wederom terug, alleen dit keer met meer haastgevoelens. Positief is zeker de transformatie van is dit het nu, naar wil ik dit nog wel?!
Uiteraard gebeuren er tijdens de genoemde fasen ook een teveel om op te noemen fantastische, lieve en ontroerende gebeurtenissen des levens, alleen deze bereiken niet het hoofd kwartier van de afdeling levensfase problematiek.
Daarna wordt er alleen nog maar over de categorie vijftig plus gesproken. Alles op één hoop gegooid, alsof er vanaf vijftig geen verschillende leeftijdsfases meer zouden bestaan.
Geshockeerd legde ik het studiemateriaal aan de kant om even een rustgevend wandelingetje te ondernemen. De ‘ herfst stormen’ trotserend op de grens van winter naar voorjaar, over het overzichtelijke Hoogeland.

Ik had een taak, ik had een missie, ik had een hoger doel gevonden. Namelijk opkomen voor het categoriseren van leeftijdsfase problematiek van boven de vijftig. Het zou toch te belachelijk zijn om deze problematiek maar op één hoop te gooien? Nee, wij zestigers hebben recht op onze eigen levensfaseproblematiek, helder afgebakend tussen de vijftigers problematiek en zeventig problematiek. Ik zou dit eens even fijn op een rij gaan zetten. Eerst moest ik wel even intern reflectief onderzoek gaan doen naar het volgende;
Ik constateerde namelijk geschrokken dat ik mij als zestiger herkende in zowel de problematiek van de twintigers, dertigers en veertigers en de brokstukken van de rest categorie vijftig plus.
Ging dit separaat over mij en kon ik dit mooi als ervaringsdeskundige bij de verschillende categorieën inzetten met een hoop empathie en herkenning, of waren hiermee de contouren van de levensfase zestig in zicht gekomen? Namelijk alle gevoeligheden van alle levensfasen in één decennium bij elkaar? ‘Leuk vooruitzicht’, dacht ik een beetje opstandig.
Voorlopig is mijn concept leef advies;
‘Fuck it’ met al die levensfasen en ga gewoon helemaal lekker je eigen ding doen, inclusief in je eigen kracht staan, durf te dansen op het ritme van de dag, op je bek gaan en weer overheid krabbelen. Ik ben er altijd voor je.
Liefs Tonie

Luister en dans tip: Didge trance, hilight trance

Een gedachte over “Leeftijdsfase vragen

 1. Supplemental income can build ends gratify. Millions of adults
  are currently worrying with regards to their finances.
  A lot of thinking about earning extra money by trading from the forex
  market, then consider using forex for a secondary income
  source.

  Day trading does perform and intra day trading in forex markets means
  the only person who gets scalped is human being trying
  it – normally of all of their live22 free credit quickly.

  At this stage, discover make a determination about
  what you’re going to trade. Do not try to become an expert on all currencies.
  Find one or two and see know them thoroughly.
  Examples are the Euro/USD and also the USD/CHF. Occasion you can be very knowledgeable about the particular market you’re
  trading .

  But possess to to keep the eyes open, as we as required documents in your two sides to pay
  attention, perhaps the same time appeared easy, might find an upside using
  a downside into the technological ease of online transacting.

  Once your trading plan passes the back-testing phase, you
  can start trading with all your own account money. Everything
  should emerge as same except during this stage we introduce investor emotions.
  Fortunately for us, we are robots and we can run our trades
  without any distractions.

  Another consideration are profits. With an ECN or STP broker
  you generally pay a commission and spread but at least the spread is an authentic raw spread
  and not increased or manipulated because of your broker.
  You’re seeing spreads the liquidity providers defines.

  Nearly all successful businessman, in whatever business they choose,
  started with desires for owning and running
  a successful business or, if you look at the sporting world,
  dreams getting the very best in their chosen sport – World Champion even! Sure, most
  of other people could have become very wealthy in the process,
  that is a by-product of being very successful in their chosen field!
  So, what you have to do is evaluation of the ingredients as their success of chosen niche?

  Well I can tell you that fundamentally, is passion, committment, hunger
  and desire. For anyone who is in Forex just to chase amazing potential rewards available, and which
  is your sole focus, there is an high probability, you won’t walk path of riches.

  Remember, it’s work and pretty dicey. If you want my advice, I would say
  take a look at advertising to increase income but forex trading can do really well for
  you as okay. http://leamedo.co.uk/page3.php

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s