Alzheimer café

Of ik een presentatie wil geven in het Alzheimer cafĂ© Oldambt/ Westerwolde aan mantelzorgers, mensen met dementie en andere belangstellenden. ‘Misschien een goed idee om vooral iets positiefs te bespreken’, geeft de coördinator mantelzorger Femke van Stichting Welzijn Westerwolde mij mee.

Als preventiemedewerker mag ik allerlei cursussen en workshops geven namens de afdeling Preventie van GGZ Lentis aan mensen met niet altijd even makkelijke omstandigheden, waarbij de draaglast vaak ver uit verhouding is met de draagkracht. Daarnaast is het ook bedoeld voor mensen die vooral geĂŻnteresseerd zijn en durven te stappen in de wereld van persoonlijke groei. Onze workshops, cursussen en trainingen zijn altijd gebaseerd op positieve gezondheid en positieve psychologie. Gaan over een gezonde leefstijl, mentaal fitter worden, leren ontspannen, veerkracht ontwikkelen, helpende gedachten leren ontwikkelen en vooral je eigen balans (her)vinden. We richten ons op datgene wat (nog) wel mogelijk is.

Zorgcentrum Blanckenborg Blijham

Het is vroeg in de avond en alweer een beetje schemerig. Ik rijd het stille Blijham in en parkeer de auto in een doodnormale straat in een doorsnee buitenwijk. Op dat moment weet ik nog niet dat het een magistraal magisch mooie avond zal worden. Altijd ben ik vroeg aanwezig, zodat er ruimschoots tijd is om de beamer aan te sluiten en andere relevante attributen klaar te zetten voor mijn presentatie.

Ik kan vervolgens bij de inloop in alle rust mensen gaan ontmoeten, ipv mij te buigen over stekkers, snoertjes, aansluitingen, opstarten laptop en andere noodzakelijke ‘ongemakken’. Ik stap het gebouw binnen en word vriendelijk welkom geheten door de coördinator en meerdere vrijwilligers en vergezeld naar de ruime zaal. Er is vanavond zelfs een avond gespreksleider aanwezig en er is permanent een coach ‘leefplezier’ verbonden aan dit zorgcentrum. Ik ben blij verrast om dit te horen.

Zingeving

Een uur voor aanvang van het programma komen de bezoekers al binnen. Eigenlijk is het programma al begonnen, want de twee muzikanten spelen op een prettig geluidsniveau ‘de sterren van de hemel’. Heerlijke ontspannen relaxte muziek. Het heeft een weldadige invloed op de nu al fijne sfeer. Ik waan me op een cruiseschip die zachtjes deinend en gedragen op langzame golven mij richting de start van mijn presentatie dirigeert. Het thema van vanavond is zingeving en je eigen invloed op geluk en welbevinden.

Het is een grote groep belangstellenden, wat meestal betekent dat er iets minder interactie mogelijk is. Ik besluit intuĂŻtief op het laatste moment om te starten met het voorlezen van mijn column over mijn broer die Parkinson heeft. (BikevoorParkinson 09 sept 2022 toniescolumns.blog) Het gaat vooral om het voorbeeld hoe om te gaan met ziekte en mijn broer is een prachtig voorbeeld in het zich richten op datgene wat nog wel mogelijk is.

Mijn stem bereikt, gedragen door de microfoon, met gemak alle uithoeken van de zaal en bij de laatste zinnen word ik verrast door mijn eigen emotie en ontroering. Het gaat toch over mijn eigen broer. Het applaus is de ontlading en bevestiging dat de boodschap van mijn broer bij iedereen al is binnengekomen.

Voorbeeld en respect

De twee krasse mannen van in de negentig op de eerste rij zijn voor mij een voorbeeld van behouden veerkracht, plezier, gecombineerd met kracht en kwetsbaarheid ten gevolge van een lang en voluit geleefd leven. Ik praat even met ze in de pauze en realiseer en voel weer dat contact de motor van verbinding is.

‘Wat een schitterend beroep heb ik toch’ denk ik, om te helpen bewustwording te creĂ«ren richting mogelijkheden voor mentale fitness en bedank iedereen voor de inspirerende avond die we met elkaar hebben mogen creĂ«ren en beleven.

Luistertip: Andra Day, Rise uphttps://www.youtube.com/watch?v=lwgr_IMeEgA

Quote: Kwetsbaarheid is het nieuwe stoer zijn

Een gedachte over “Alzheimer cafĂ©

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s