Vakantie 2e EP Dilemma

Onderweg naar het bergachtige en dichtbeboste Harz gebied in Duitsland spelen we in de auto het spel ‘Dilemma’.

Hilarische vragen zoals ‘altijd met je ogen rollen als iemand je een vraag stelt, of altijd ‘you go girl zeggen na elke zin’,

verhogen de feestvreugde en joligheid op weg naar ons vakantie verblijf. Dit ondanks de kletterende regen.

De ruitenwissers werken op volle snelheid om het zicht op dat wat voor ons ligt te garanderen en te helpen om veilig op onze bestemming aan te komen. Ik moet me extra goed op de snelweg concentreren.

Ik denk even terug aan de afgelopen week met warm zonnig kampeerweer. We genoten op verschillende plekken in Frankrijk en nu zijn we met de kinderen op weg naar een gebied met een weekvoorspelling van regen en herfstkoelte in het middelgebergte van onze oosterburen. De stemming is opgetogen en we hebben zin in een week ontspannen samen zijn met behulp van de luxe van een riant appartement in Sankt Andreasberg.

We waren al gewaarschuwd dat het bosrijke Harzgebied in rap tempo aan het veranderen is. Ik lees dat sinds 2018 in Duitsland al ruim 180.000 hectare bos in versneld tempo door klimaatverandering verloren is gegaan. Door extreme droogte en hitte verzwakken vooral de fijnsparren, waardoor schorskevers de bomen kunnen binnendringen, met een ‘onverwachtse’ dood voor de boom tot gevolg. Door het snelle veranderende weertype kunnen de schorskevers steeds beter de winter overleven en ongegeneerd hun gang gaan in overvloedige boom- maaltijden. De Duitse overheid heeft de noodklok geluid en een eerste 800 miljoen beschikbaar gesteld voor gevarieerde herbeplanting ten behoeve van ‘behoud’ van het Duitse bos.

We rijden het imposante gebied van onze bestemming in en ik schrik eerst van de aanblik van het eens zo dichtbeboste natuurpark. Ik kan wel zien dat er hier heel hard gewerkt wordt aan een nieuw gebied. We zien honderden gekapte bomen langs de weg. ‘Door de bomen zie ik nu wel het bos’, althans dat wat er van over is gebleven. Vele zieke bomen bezwijken onder hun eigen gewicht en buigen deemoedig hun kruin ter afscheid van deze wereld. De ondertussen meerdere kale vlakten geven een surrealistisch beeld en ik krijg eerst associaties met de bovenste kilometers van de Ventoux waar leegheid het wint van de natuur.

‘Hoe kan dit Om- Gedacht worden’, vragen we onszelf hardop af.

De overheid is al wel bezig met oplossingen door gevarieerde herbepanting, echter dit gaat nog jarenlang duren voordat er een bos- en hernieuwd bosgevoel aanwezig zal zijn.

Ik zie door de dode bomen die leunen tegen hun nog (over)levende soortgenoten een nieuwe schoonheid ontstaan van prachtige vergezichten in dit vriendelijke berglandschap.

‘De natuur gaat het uiteindelijk wel redden’, overdenk ik. Alleen, wat doen wij? Wat kunnen wij? En overleven wij? Want bossen zijn de longen van onze aarde.

Het toerisme zal zich gaan aanpassen. Bosbeleving zal eerst worden vervangen door prachtige veld wandelingen, met af en toe een stukje bosbeleving. In de winter kan nog steeds het langlaufen beoefend worden, tenminste als de sneeuwwinters nog blijven komen.

Mantra

Het is aan ons om de noodklok te blijven luiden, te blijven roepen, zeuren, zeiken en positieve acties te voeren. Steeds weer, om ons allemaal in beweging te krijgen om nieuwe duurzame manieren van leven te creëren en vooral hoop te geven.

Om een positieve mindset (wir schaffen es) te bewerkstelligen. Dit naar elkaar uitstralen opdat we het roer gezamenlijk om kunnen gooien. Om onze planeet te behouden en onszelf en vooral onze kinderen en kleinkinderen ook een mooi leven met mogelijkheden te kunnen ‘garanderen’.

Luistertip: the Seed, Aurora, ( zoek je het op?)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s