Traumaweekend

Dit weekend kwam het onderwerp trauma onverwachts op mijn pad. Ik had net het boek ‘Rise’ gelezen van Marieke van Meijeren. In dit spirituele autobiografische boek neemt zij ons mee naar haar eerdere heftige trauma’s, zoals het brommer ongeluk op haar zestiende, een bijna dood ervaring en maanden van langzaam herstel. Ook een latere miskraam en postnatale depressie kwam op haar levenspad. Dat zij al vanaf haar vroegste herinnering een multidimensionaal bewustzijn heeft met spirituele gaven, maakte het leven er in eerste instantie niet makkelijker op.

Flow

Dit ‘moedige boek’ gaf ook een bemoedigende boodschap mee. Een vervuld vol en authentiek leven is mogelijk. Leren te leven vanuit je hart en ziel geeft je ‘vleugels’en zorgt ervoor dat je leven meer in een flow gaat. Dat je veerkracht en liefde en bewustwording stijgt. Het leven wordt niet per definitie leuker, wel eerlijker. ‘Dit is gelukkig niet het zoveelste zelfhulpboek dat gouden bergen belooft’,dacht ik. Ik geloofde deze schrijver helemaal toen ze aangaf dat dit boek een zachte richtingaanwijzer kan zijn voor een transformatie richting je eigen bewustzijn, groei en connectie met wie je werkelijk bent. Oftewel authentiek durven te zijn.

The wisdom of trauma

Er komt een Whatsappje binnen van een vriendin, inclusief kijktip. Over the wisdom of trauma van de arts Gabor Maté. ‘Wat wil het universum mij eigenlijk onder de aandacht brengen’, denk ik lichtelijk verward en installeer mij maar op de bank om de documentaire direct ‘tot mij te nemen’. Ik besef voor het eerst heel helder wat een trauma is; niet de gebeurtenis zelf, wel het onbewuste besluit dientengevolge de gebeurtenis. Gabor spreekt zo respectvol over – en vooral met de getraumatiseerde medemens. Hij gaat rechtstreeks langs alle afweer en bullshit naar het echte verhaal, naar het verlangen en laat op indringende wijze zien dat we alles in het werk stellen om de oude kind pijn van angst voor afwijzing maar niet meer te hoeven voelen. Het kind is allang volwassen en verdoofd zich steeds met alle soorten afleiding die je maar kunt bedenken, variërend van gezonde tot ongezonde afleidingen. ‘We hoeven de pijn alleen maar te durven voelen, er naartoe te ademen en te beseffen dat dit het ‘kind met verlangen’ in jezelf is en niet de situatie die je nu uit balans haalt. ‘Zo simpel is het dus’, denk ik en zoek een zakdoek om de ‘uit het niets’ opgekomen emoties te ontvangen. ‘En zo ingewikkeld is het tegelijkertijd, omdat we steeds naar buiten en dus naar de ander blijven kijken in plaats van naar binnen, naar onszelf’. Dit is het ‘het ligt aan de ander syndroom’.

Moed vanuit kwetsbaarheid

Daarom hebben we moedige mensen als Marieke van Meijeren en Gabor Maté nodig die hun eigen trauma’ aan ons durven laten zien met hun moedige kwetsbaarheid, liefde en wijsheid. Ons leren dat vooral ‘erin duiken’ de weg naar bevrijding is op weg naar verbondenheid van hart en ziel, met een oneindige stroom van positieve energie tot gevolg. ‘S’ avonds stelde mijn vriendin voor om een film te gaan kijken en koos Rocket man van Elton John uit. Deze film geeft een ultieme inkijk in een zeer getraumatiseerd leven van een moedig mens. Alles viel samen, het net gelezen boek ‘Rise’, de documentaire over trauma over dissociatie, heling en herstel en uiteindelijk deze meesterlijke openhartige autobiografische film.  

Ik was dit weekend geraakt, geroerd en besefte dat er niet altijd woorden nodig zijn. Bewust van mijn eigen verdringingen huilde ik helende tranen over eenzaamheid en moed. Wat een prachtig weekend.

Luistertip: Don’t let the Sun go down On me, Elton John met George Michaelhttps://www.youtube.com/watch?v=RsKqMNDoR4o

Leestip: Rise, Marieke van Meijeren

Kijktip: the wisdom of trauma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s