Hobbyhorsing

Mijn goede vriend Ritzo heeft doorlopend creatieve ideeën en rammelt elke keer weer aan mijn wereldbeeld door het gewone ongewoon te doen. Want weten is niet genoeg, het gaat om de ervaring (https://ritzotencate.com)

Zo was ik onlangs in Groningen bij zijn initiatief om in groepsverband een avondje in stilte te glimlachen. Je ontmoet jezelf uiteindelijk in de glimlach van de ander die tegenover je zit.

Alles ‘staat of valt’ wel bij de coach en Ritzo begeleidt op een zeer deskundige, prettige en ontspannen manier.

Huppelen

‘Op een avond was ik weer eens in het bos en merkte dat ik te weinig energie had om te gaan hardlopen. Ik begon een beetje te huppelen en merkte dat het lichter, luchtiger en prettiger was. Ik voelde een glimlach opkomen die de gehele huppel sessie bleef. Zelfs wandelaars die mijn bosweg kruisten kregen een glimlach’, vertelde Ritzo mij. ‘En het mooie is, dat ik weer meer energie kreeg en verder liep dan mijn beste jogging afstand, zo vertrouwde hij mij verder toe.

Fiets

Ik fiets door Nederland ergens in de Achterhoek en zie op verre afstand iemand mij tegemoet rennen? Huppelen? Met een voorwerp? Ik zie het niet goed, omdat mijn hersenen het niet direct kunnen herkennen. Dichterbij gekomen blijkt het een jongvolwassen vrouw te zijn met een ‘speelgoed Stokpaardje’ tussen haar benen. Het is geen ontgroening, geen vrijgezellenfeest met ludieke opdrachten, daarvoor ziet het er te serieus, of beter normaal uit. Of nog beter, de gebruikster straalt uit dat dit serieus is.

Onwillekeurig moet ik gelijk aan Ritzo denken. ‘Zou dit ook een nieuwe trend kunnen zijn’, vraag ik me af. Net zoiets als Ritzo’s huppelen?

Ruiters zonder paarden

Aangekomen op de camping check ik het gelijk op internet. En ja hoor, het blijkt al langer te bestaan. ‘Overgewaaid uit Finland, waarbij deelnemers hun innerlijke ruiter naar boven kunnen halen’, zo lees ik op internet.

Het zijn ruiters zonder echte paarden. In plaats daarvan gebruiken ze een houten stok met een imitatie paardenhoofd aan het uiteinde.

Hier mag de verbeelding helemaal losgaan. Alles kan geĂŻmiteerd worden; de stap om te lopen, de draf om te joggen, het in galop gaan om te rennen en de zgn ren galop om te sprinten.

En verder kun je natuurlijk met je ‘paard’ ook nog springen, slalommen en misschien nog andere kunstjes doen.

Omdenken

Ik kijk nog even achterom en beland daardoor bijna met m’n zwaarbeladen fiets in de greppel. Met optimale stuurkunst, krachtsinspanning en balanceren lukt het mij uiteindelijk om op het fietspad te blijven en voorkom daarmee een voor mij gĂȘnante situatie.

Ik heb bewondering voor deze jonge vrouw. Ze doet haar ding, ongeacht wat anderen ervan denken en vinden.

‘Hoe mooi zou het zijn als we op meerdere terreinen gaan omdenken’, denk ik en fantaseer over het afschaffen van wapens om deze in te ruilen voor waterpistolen, verfpistolen en bij extreme ruzies dan waterkanonnen.

‘Hoe mooi zou het zijn als de auto’ worden ingeruild voor ludieke botsauto’s, heerlijk spelen en vooral gaan vertragen’, mijmer ik en neem mijn koffie (met een schepje buisman voor net dat beetje extra koffiegevoel, 3.99 AH)

Luistertip: a horse with no name, America

Quote: leef je leven, trouw aan je eigen waarden ipv te leven naar de waarden van anderen die niet bij jou passen

Horse with no name, America

Plaats een reactie