Dit is een droom (gastschrijver Niek Roerdink)

Apocalypa

Het is de apocalypse. Eten is schaars, mensen rapen bij elkaar wat ze kunnen, van wat er over is tenminste. Ik heb de gave om door muren heen te lopen en vrij door de aarde te vliegen. Dit maakt het makkelijker om eten te vinden, blikjes, flesjes et cetera. Het is bij lange na niet de meest bizarre droom die ik heb gehad, maar zou maf genoeg moeten zijn om te kunnen erkennen dat het niet gewoon is. Waarom vind ik door muren lopen dan normaal? Waarom besef ik niet dat ik droom?

Bewust dromen

Ik ben bezig met droomyoga. Dat gaat erom dat je bewust wordt van dat je droomt; zogenaamd lucide dromen. Yoga betekent de eenwording van lichaam en geest of in dit geval dat de nachtelijke droom één wordt met de alledaagse fysieke droom werkelijkheid. Lucide dromen heeft vele volgers met mensen die deze de kunst beoefenen, met verschillende motivaties (plezier, genezing, verlichting) en verschillende niveaus van succes. 

Maar hoe word je succesvol in bewust dromen? Er zijn onwijs veel technieken voor en het is een persoonlijke reis om te ontdekken wat voor je werkt. Het gaat niet over 1 nacht ijs, of over 1 nachtje slapen.

Instructies

Lucide dromen is geen talent, het is een vaardigheid met veel manieren om te trainen. Een belangrijke techniek is om continu te checken of je niet OP DIT MOMENT aan het dromen bent. 

Je moet veel ‘reality checks’ doen. Ik vraag mezelf dus de hele dag af of ik ‘droom’. Kan ik nu wegvliegen? Door muren lopen? Mijn neus dichtknijpen en er toch doorheen ademen?

Je moet het checken om het zeker te weten. 

Als je het lang genoeg blijft doen wordt het een gewoonte en als het een gewoonte genoeg is, dan ga je het ook in je droom doen. Duw je je vinger dwars door je hand heen dan heb je kans dat je aan het dromen bent (en het hopelijk ook beseft). Het probleem is alleen dat we de gekste dingen doen in dromen, maar alsnog niet beseffen dat we dromen.

Onbewust dromen

Het raakt een pijnpunt. Want onze dromen zijn willekeurig, chaotisch en onbewust, omdat we dat overdag ook zijn. We nemen onze fysieke wereld continu voor ‘waar’ aan, met alle tienduizend aannames die erbij horen. Hoe vaak trek je in twijfel of je wel bestaat? Of dat je op een stoel zit en niet op een regenboog met gekke kleuren? Waarschijnlijk minder dan 3 keer per dag.

Voor de meesten is het moeilijk om focus te hebben. De meesten dwalen af na 1 minuut, of beter gezegd na 10 seconden. Maar dat is niet onze schuld, het is de schuld van de media. Grapje, ehem.

Het komt hierop neer: Als je niet kritisch bent op je realiteit overdag, ben je niet kritisch s ’nachts en bedenkt je onbewuste een leuk verhaaltje voor je om de dag te verwerken want tja, jij bent afwezig.

Het goede nieuws

Het goede nieuws is dat je kan trainen bewuster te worden overdag zodat je ook bewuster bent s’nachts, of vice versa. Dan heb je een vrij speelveld voor je waarin je kan vliegen, experimenteren, je demonen trotseren, een examen oefenen, naar Bali gaan, enzovoorts. Mijn persoonlijke favoriet is dingen laten ontploffen.

Het is maar een droom

Als je in een nachtmerrie zit en je schrikt wakker dan weet je ‘gelukkig, het was maar een droom’. Als je denkt aan nare dingen overdag schrik dan ook eens wakker en denk ‘gelukkig, het is maar een droom’. Als je in een nare situatie zit die je aangrijpt, denk dan eens ‘het is oke, het is maar een droom’.

Het is leuk om te beseffen dat je droomt. Je krijgt een nieuw moment cadeau, een vers begin, een pallet aan keuzes met als enige grens hoe gek je jezelf toestaat te zijn. Weltrusten!

Luistertip The Tech Thieves – Daydreamhttps://www.youtube.com/watch?v=Ms36g6axoYI

Quote: I was asleep, but now i am awake -Osho

Plaats een reactie