Brand

Ik ben een groot liefhebber van de warmte en behaaglijkheid van een beheersbaar vuur. Het heeft naast bovenstaande voordelen ook iets rustgevend. Zittend rondom of voor het vuur, starend naar de kleurrijke vlammen. Mijn gedachten worden door deze focus, deze meditatieve staat altijd zachter en milder. Kortom het werkt voor mij zeer ontspannend.

Wij zijn in het gelukkige bezit van een houtkachel, open haard buiten op de veranda en een zelfgemaakte vuurplaats achter in onze tuin. Keuze genoeg dus en we maken er geregeld gebruik van. In de wintermaanden scheelt het ook gasverbruik en in de zomermaanden levert het buiten veel gezelligheid op en een voor mij significante bijwinst; het houdt muggen op afstand. Helaas is het ook mede verantwoordelijk voor de (wereldwijd) twee procent CO2 uitstoot en is het ook niet  gezond door de uitstoot van fijnstof.

Er is nog iets waar we rekening mee moeten houden; de veiligheid, want vuur impliceert ook ‘spelen met vuur’. Een onschuldig lief vlammetje kan uitmonden in een alles vernietigend drama. Hiervan zijn er heftige voorbeelden en dat terwijl de natuur al zo kwetsbaar is.

Alarm

Ook loert het potentiĂ«le gevaar er ook in de thuissituatie. Tot nu toe zijn onze rookmelders heel irritant alleen maar ‘spontaan’ afgegaan. Als een soort van wet van Murphy geven ze altijd hun zinloos loos alarm midden in de nacht. En toch wil ik ook niet zonder deze hulpmiddelen.

Ik ben mijn gehele leven al extra alert op (brand) gevaar. De oorsprong hiervan ligt in mijn verre verleden en onlangs kwam ik ‘de foto’ van de brand van onze zaak weer tegen. Op 15 mei 1968 schreef het NRC:

‘ De schade voor het Prinsenhof bleef beperkt tot een geblakerde muur. De grote hoeveelheden leder en rubber, veroorzaakten reusachtige, zwarte rookwolken die het pand van de firma Willem Roerdink & Zn totaal verwoestte.’

Brand

Omdat tijd relatief is voelt het soms als gisteren. ‘Ik kom thuis van mijn schoolreisje. Ik ben tien jaar en de buurvrouw vangt mij op. Even later fiets ik (alleen) naar het centrum en stuit op een grote menigte belangstellenden. Onze schoenengrossier zaak staat in lichterlaaie’.

Enkele jaren geleden sprak ik erover met mijn oudste broer Wim. Hij werkte toentertijd ook in de zaak en vertelde dat mijn (onze) vader tussen de middag in Delfzijl op de dijk stond en rookwolken boven Groningen zag. Hij wist intuĂŻtief dat het zijn zaak moest zijn, die hij met zijn andere twee broers bezat. Waarschijnlijk door de immense rookwolken en het gegeven dat er die dag nieuw dakleer op het platte dak van de uitbouw gemaakt (gebrand) zou worden? Hij maakte zich waarschijnlijk al zorgen? 

Ik heb er nooit met hem over gesproken en zowel mijn vader Anton (overleden 1980), alsook mijn oudste broer Wim (overleden 2024) zijn helaas niet meer onder ons.

Heden en verleden 

‘Hoe zou het heden eruit hebben gezien, als deze familie geschiedenis anders was verlopen’, mijmer ik en leg extra voorzichtig nog een houtblok in de open haard op de veranda.

Luistertip: Burning Down the househttps://www.youtube.com/watch?v=_3eC35LoF4U

Quote: Blijf het vuur in jezelf stoken, laat je oerkracht ontwaken en sta in vuur en vlam voor jouw leven.

Plaats een reactie