Iets met mug en olifant

Af en toe laait de discussie tussen mijn vriendin en mij weer op, als zij de deuren van de slaapkamer naar de tuin open laat staan. Over muggen die dan vrij naar binnen kunnen vliegen. Volgens mijn vriendin komen ze alleen als er mensen zijn. Ik hanteer de theorie dat deze muggen zinloos zijn en irritant rondvliegen en dus ditzelfde ook kunnen gaan doen in de ruimte achter de openstaande deuren, ongeacht aanwezigheid van mensen. Ook zinloos, want ze worden gegeten door vissen en vogels welke niet in de slaapkamer voorkomen. Of ze moeten al zo slim zijn zelf te bedenken om niet of wel naar de slaapkamer te gaan, maar dat lijkt zelfs mij ietwat vergezocht.

Enfin, Ik heb eens wat gegoogeld en kom daar verschillende zienswijzen tegen over het nut van de mug. Er was er eentje bij die mij wel beviel, namelijk dat diersoorten soms uitsterven en dat dit niet altijd persé onoverkomelijk is voor het voorbestaan van onze voedselketen. De mug is in feite de grootste moordenaar op aarde. Per jaar sterven gemiddeld 750.000 mensen als gevolg van deze mug, die enge ziekten overbrengen. Laten we dus nu stoppen met de mug.

Twee keer in mijn leven was ik in een prachtig natuurgebied, waar ook miljoenen muggen leven en was ik hierop fysiek en mentaal voorbereid. We verbleven in de Everglades te Florida, in dit voornamelijk moerassig gebied. Wij waren daar op de camping en de enige gasten met een tentje. Bij het openritsen en dichtdoen van de tent, kwamen met gemak enkele tientallen muggen mee. Het extra sterke anti muggenspul Deet was zo heftig, dat het mijzelf de adem en levensvreugde benam. We hebben een vinkje achter de Everglades op onze bucketlist gezet en zijn snel verder gereisd.

Op bezoek bij vrienden in Finland gingen we een keer mee naar hun zomerhuisje, inclusief een houtgestookte sauna, bij het meer in het bos. Nu is Finland eigenlijk alleen maar bos en meer en heeft bijna iedereen een dergelijk zomerhuisje bij het meer. Tot zover allemaal heel idyllisch en romantisch. Totdat we in ons blootje de sauna uithuppelden richting het meer en op de weg ernaar toe al door tientallen muggen werden ‘doorzeefd’. ‘Kun je hier eigenlijk wel buiten zitten’, vroeg ik een beetje naïef. Dat kon zeker, als je jezelf maar goed insmeerde met antimug en je gehele lichaam bedekte. We zaten vervolgens de gehele avond ( het was prachtig zomers weer) binnen en zijn de volgende dag weer verder gaan reizen. De winters zullen daar zeker heel mooi zijn….

Deze week was het weer zover. Om 04.30 uur a.m.werd ik ruw wakker geschud door de ‘vliegtuigmotor’ die mug heet en had enorme jeuk aan mijn linkervoet. We hadden de avond ervoor heel slim een klamboe om het bed gedrapeerd en deze was waarschijnlijk door enkele kleine bewegingen tijdens de slaap bij de opening iets losgegaan. Er waren twee muggen heel slinks door dit kiertje naar binnen gekomen. Mijn vriendin werd wakker van mijn titanenstrijd en antwoordde op mijn schorre kreet ‘er zijn twee muggen in de klamboe’ met de respons dat ik psychotisch zou zijn en waarschijnlijk van een ‘mug een olifant’ maakte. Meestal is het zo dat op het moment van het licht aandoen, de mug zich direct goed verstopt, stopt met zoemen en acuut weer in actie komt bij het uitdoen van het licht. Alleen dit keer zag ik ze direct binnen deze twee m2 klamboe. Daar zaten ze, wachtend op het moment dat ik het lichtknopje wederom uit zou gaan doen. Ik besloot eruit te gaan. De lol van nachtrust was toch al weg en ik had het gevoel ze flink terug te pakken door mijn nachtrust per direct af te breken. Ik gunde mijn vriendin nog een goede tweede halve nacht en sloeg ze de klamboe uit, om deze vervolgens weer goed vast te zetten.

Bij het kopje koffie zat ik om 05.00 a.m. in de woonkamer en vroeg mijzelf af waarom muggen zoemen. Dit is ook zoiets belachelijks; niemand maakt zoveel lawaai. Honden blaffen toch ook niet standaard als ze zich voortbewegen? Mensen maken toch ook niet constant geluid? ( al ken ik enkele uitzonderingen). Ik werd ruw gestoord in mijn mijmeringen. Door een vlieg dit keer. Ik besloot het huis te verlaten. Ik wilde rust. Zo kwam het dat ik ‘s ochtends om half zes aan het joggen was in de weilanden op het Hogeland, ergens in de buurt van boer Rutgers. In de verte hoorde ik een brommer aankomen, of was het een……..

Luistertip

One day I’ll fly away Randy Crawford

Een gedachte over “Iets met mug en olifant

  1. Beste Anton, prachtig geschreven. Maar weet je dat je in gedachten gewoon met muggen kunt onderhandelen. Wel liefdevol en respectvol… Lieve Groetjes Maya de Bij

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s